A palacsinta története

A palacsinta története
A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Azonban tudni kell a pajzsos sütésről, hogy a római legionáriusok pajzsa a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, vagyis megkérdőjelezhető ennek igazságalapja.

Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát megünneplő nap született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

Wiki

Vedd meg most az 500 db kedvezményes elővételes jegy egyikét a Fővárosi Palacsinta Fesztiválra!

Vedd meg most az 500 db kedvezményes elővételes jegy egyikét a Fővárosi Palacsinta Fesztiválra!

Kattints az Online jegyvásárlásra és vedd meg most az 500 db kedvezményes jegy egyikét sorban állás nélkül bankkártyával percek alatt, és ugye ráadásul kedvezményesen!

Bővebben

60.000+ érdeklődő és még két hónap a Palacsinta Fesztiválig

60.000+ érdeklődő és még két hónap a Palacsinta Fesztiválig

Még két hónap van a Fővárosi Palacsinta Fesztiválig, de már több mint 60.000-ren jelezték, hogy érdeklődnek az esemény után. Nyíltan állíthatjuk, hogy a Fővárosi Palacsintafesztivál a 2017-es év egyik prémium fesztiválja lesz, hiszen a statisztikai adatokból kiindulva több tízezer látogató teszi majd tiszteletét Szeptember 23.-án a Fővárosi Rendezvényparkban. Amennyiben szeretne Ön is részt venni a rendezvény sikerében és szeretne kitelepülni, úgy a Kitelepülői regisztráció menüpont alatt tudja elküldeni a regisztrációját!

Bővebben

Részeg palacsinta a Fővárosi Palacsinta Fesztiválon

Részeg palacsinta a Fővárosi Palacsinta Fesztiválon

Részeg palacsinta a Fővárosi Palacsinta Fesztiválon! Hogy pontosan mi is lesz ez az ügyességi játék? Hogy jön össze a részegség és a Palacsinta?

Bővebben

A palacsinta története

A palacsinta története

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Azonban tudni kell a pajzsos sütésről, hogy a római legionáriusok pajzsa a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, vagyis megkérdőjelezhető ennek igazságalapja.

Bővebben

Készítette: www.KarikuszDesign.hu | Szerverhosting Partnerünk: EZit.hu Minden jog fentartva : Palafeszt.hu 2017